Historiaa

Vuonna 1917 Carl Lindahl käynnistää Alingsåsissa Ruotsissa laitteiden ja työkalujen tukkuyrityksen. Holger Nermark tulee mukaan vuonna 1919, ja yritys saa nimen Lindahl & Nermark AB.  Nyt, lähes sata vuotta myöhemmin, Luna Verktyg & Maskin AB on yksi Pohjoismaiden johtavista laatutyökalujen ja -koneiden toimittajista, jonka kohdeasiakkaina ovat teollisuuden, rakennussektorin ja julkishallinnon ammattilaiset.

1921

”Ensimmäistä painettua kuvastoa esitellään asiakkaille.
Kuvastossa oli 70 sivua ja noin 500 tuotenimikettä. Kuvasto sai numeron 10, jotta asiakkaisiin tehtäisiin vaikutus.”

Yritys toimii lähes yksinomaan kone- ja työkalualan tukkumyyjänä, mutta se aloittaa myös pellintyöstökoneiden valmistuksen Ruotsin Nossebrossa.

Yritys perustaa uuden osaston, SkolLunan, joka myy työkaluja, koneita ja laitteita kouluille. Vuonna 1973 valmistuu varastorakennus Kristineholmin alueelle. Sen tiloissa sijaitsee myös MaskinLuna, jonka osaomistajaksi tulee Järnia. Yrityksen nimi muuttuu Luna AB:ksi. Liikevaihto on ylittänyt 100 miljoonan Ruotsin kruunun rajapyykin.

Perustetaan vielä yksi tytäryritys, tällä kertaa Norjaan. Luna International perustetaan vuonna 1976. Luna laajentuu Tanskan markkinoille perustamalla sinne tytäryhtiön.

Luna siirtyy kokonaan Järnia AB:n omistukseen. Vuonna 1986 perustettu Provid Auto AB on uusi myyntiyritys. Sitä kautta yritys laajentaa moottorialalle. Vuonna 1987 perustetaan AB Ferro Engros, josta tulee Luna AB:n ja Järnia AB:n emoyhtiö. Vuonna 1993 Luna ostaa lastuavaan työstämiseen erikoistuneen göteborgilaisen T Karlemarks Försäljning AB:n.

Tukholma pörssissä noteerattu Bergman & Beving ostaa Ferron. Luna muodostaa osakonsernin Bergman & Bevingin sisällä. Luna kasvaa vielä kahdella yrityksellä. Toinen on Mager & Wedemeyer GmbH, pohjoissaksalainen työkalujen ja koneiden jälleenmyyjä ja toinen Nordiska Maskin AB Nomab, joka on erikoistunut paineilma- ja voitelulaitetuoteryhmiin.

LÄS MER OM B&B

Alingsåsissa toimiva Luna yhdistyy Ulricehamnissa toimivan Ferro Engros AB:n kanssa.
Perustetaan Viroon uusi yritys.

Kaksi Luna AB:n jaostoa yhtiöitetään: Förnödenheter-jaostosta tulee Lunan sisaryhtiö Grunda AB, ja Arbetsplats-jaostosta muodostetaan Luna AB:n tytäryhtiö Gigant Arbetsplats AB. Luna ostaa yrityksen Puolasta vuonna 2001. Myös Latviaan ja Liettuaan perustetaan yritykset.

1. huhtikuuta vuonna 2003 perustetaan joukko itsenäisiä tuote- ja markkinointiyrityksiä Luna AB -konsernin puitteisiin: Luna Service Partner AB, Luna Export AB, Luna Sverige AB ja Luna Verktyg & Maskin AB. Luna ostaa momentteihin erikoistuneen Brandt International AB:n. Kiinan Shanghaihin avataan ostokonttori vuonna 2005.

Luna AB ostaa vuonna 2003 Teng Toolsin, ja varasto ja toimisto siirretään Alingsåsiin.

TENG TOOLS -SIVUILLE